Passiv House Innovatie Award 2019

14-10-2019
Q-Blue wint de Passiv House Innovatie Award 2019 voor warmteterugwinning uit douchewater

78% (*) van de gebruikte energie voor het opwarmen van douchewater wordt teruggewonnen met de Showersave®QB1-21D-HE van Q-Blue BV uit Emmen (NL). Op het 23e Passiv House congres dat in China plaatsvond was het jurycommentaar duidelijk: “By this pure passive measure, Q-Blues drainage pipe is able to save more than half of the energy demand for DHW to very affordable investment costs”.

Door terugwinning van warmte uit douchewater bespaart men veel energie en voorkomt men onnodige CO2 uitstoot, dat is bekend. In 15 tot 20% van alle nieuw gebouwde woningen in Nederland wordt inmiddels een douchewater warmtewisselaar toegepast. Minder bekend is dat deze warmtewisselaars ook een significante bijdrage leveren in een all-electric concept of in combinatie met een warmtepomp. Een warmtepomp hoeft, wanneer slim gecombineerd met een douchewater warmtewisselaar, minder of minder lang op vol vermogen hoeven te draaien. Hierdoor is deze zuiniger en produceert daarnaast ook minder geluid dan zonder douchewater warmtewisselaar.

Een douchewater warmtewisselaar werkt middels het bekende tegenstroomprincipe en heeft geen bewegende delen of electronica. Simply clever. Voor verkoop punten zie onze internetsite www.q-blue.nl onder de kop distributeurs. Voor informatie over de Award zie https://passivehouse.com/08_award/02_innovation_award/02_innovation_award_2019.html


(*) gemeten op Passiv House condities (8 l/min, steady state efficiency)